About

Ads Here

Bu Blogda Ara

26 Mayıs 2018 Cumartesi

Ayak Nasırı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Ayak nasırı, ayağın maruz kaldığı sürekli basınç ve sürtünmeden dolayı oluşur. Bu sürtünme ve basınç bazı sebeplerden dolayı oluşur. Bunlardan bazıları şöyledir:
  • Uygun olmayan ayakkabı kullanımı: Özellikle çok küçük, dar ya da dar uçlu ayakkabılar, yüksek topuklar bunlar arasında sayılabilir.
  • Ayak ucunda toplanarak sürtünmeye sebep olan tarzda çorap kullanımı.
  • Çıplak ayakla dolaşmak da derinin kalınlaşmasına sebep olur.
  • Düz ayak: Ayak kemerinin çok alçak olup ayağın denge sağlayamadığı duruma denir.

  • Yangılı ayak nasırı: Nasırın ayak parmaklarının üstünde iltihaplı bir şekilde ortaya çıktığı durumdur.
  • Atletik aktiviteler
  • Anormal yürüyüş şekli
  • Yüksek kemerli ayak
  • Obezite
  • Kemikli parmak çıkıntıları
  • Aşınmış ayakkabı tabanı
  • Yere yakın olan uzun ayak tarağı kemiği, normal olanlarından daha fazla baskı ve sürtünmeye sebep olur.

  • Ayak nasırı nasıl geçer
Eğer pürüzsüz ayaklara sahip olmak istiyorsanız, suda bekletme, ovalamak ve kurutmaktan oluşan 3 aşamalı süreci uygulayabilirsiniz. Size en uygun yöntemi bulana kadar farklı yöntemler deneyebilirsiniz.
1- Suda bekletme
Karbonat: Ilık suya 3 yemek kaşığı karbonat ekleyerek ayaklarınızı 30 dakika boyunca bu suda bekleterek ölü derinin çıkarılmasını sağlayın.
Papatya çayı: Bir demlik papatya çayı demleyin ve ayaklarınızı bu suda 30 dakika boyunca bekletin. Çaydan kalan lekeleri gidermek içinse ayaklarınızı sabun ile yıkayıp durulayabilirsiniz.
Elma sirkesi: Bir dilim ekmeği 10 saat boyunca elma sirkesinde bekleterek macun oluşmasını sağlayın. Bu macunu yatmadan önce nasırın üstüne sürerek, bir bandaj ya da plastik torba ile sarınız. Gece boyunca bekletip sabah ılık su ile yıkayınız.
İngiliz tuzu: Ayaklarınızı ılık su ve ingiliz tuzu karışımında bekletip, nasırı yumuşatabilir ve toksinlerden kurtulabilirsiniz. Ayrıca tuz ile ovalamak da nasırın düşmesine yardımcı olur.
2- Ovalama
Sünger Taşı: Suda beklettikten sonra ya da duş esnasında sünger taşı ya da ayak filesi kullanarak nasırları ovalayabilirsiniz. Ilık su, ovalamadan önce ayağın yumuşamasını sağlar.
Cilt Pembeleşene Kadar: Ayaklarınızı güçlü, dairesel hareketler ile cildiniz pembeleşene kadar ovunuz.
3-Kurutma
Nem Kalmasın: Herhangi bir nem kalmayacak şekilde ayaklarınızı havlu ile kurulayınız.
Mısır Nişastası: Nasırın üstüne mısır nişastası serperek kuru kalmasını sağlayabilir ve enfeksiyonları önleyebilirsiniz.
Nasır nasıl engellenir
Ayak bakımı için zaman harcayıp, nasırların geçmesini sağladıktan sonra o şekilde kalmasını sağlamak istersiniz. İşte ayaklarınızda yeniden nasır oluşumunu nasıl engelleyeceğinizin ipuçları:
Ayağınıza uygun ayakkabı kullanın 
Ayağa tam oturmayan boyutta ya da şekildeki ayakkabılar nasır oluşumuna sebep olur. Yeni ayakkabı alacağınız zaman, önce test edin ve satıcının size uygun olan boyutu belirlemesine izin verin.
Temiz ve Kuru
Ayaklarınızı temiz ve kuru tutun. Böylece ayakların enfeksiyon ya da mantar kapmasını da engellersiniz.
Vazelin
Eğer yürüyüş ya da koşu yapmak istiyorsanız, ayaklarınızdaki sorunlu bölgelere (topuklar ve parmakların altı gibi) vazelin sürerek oluşacak sürtünmeyi azaltabilirsiniz.
Ayakkabılarınızı değiştirerek kullanın 
Açık ayakkabı giymek nasır oluşumunu artırır. Birkaç günde bir spor ayakkabı giyerek ayaklarınızı dinlendirin.
Ayaklarınızın hava alabilmesi için doğal maddelerden yapılan ayakkabıları tercih edin. (deri gibi)
Ciddi Durumlarda Dermatoloğa Başvurun
Ayaklarınız tüm gün sizin ağırlığınızı taşıdığı için her zaman olabilecek en iyi durumda bulunmaları gerekmektedir. Eğer ağrı ya da çatlamış, kızarmış, sıcak deri olduğunu farkederseniz bir an önce doktorunuza başvurunuz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder